Aloita tästä

Savirappaajan tietopankki — Suveka Kymäläinen

Savi on maailman vanhin ja edelleen käytetyin rakennusmateriaali – ja hyvästä syystä. Se on luonnonmukaisen rakentajan ja remontoijan ykkösvalinta: kestävä, korjattava ja uskomattoman monipuolinen.

Savi on yhtäaikaa kaunis, luonnonmukainen ja erittäin toimiva materiaali. Se on maailman rakennusmateriaaleista vanhin ja tälläkin hetkellä käytetyin. Savilaasti ja -rappaus kestävät ikuisuuden: maailman vanhimmat, edelleen pystyssä olevat rakennukset on tehty savesta. Myös Suomessa savirappaukset ovat olleet käytetyin pintamateriaali taloissa: paperitapettien tulo muotiin 1870-luvulla syrjäytti saven, ja katkaisi pitkät perinteet ja tietotaidon.

Perinteisyydestään huolimatta savi soveltuu myös moderneihin tiloihin erinomaisesti, ja sen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Savea voidaan käyttää sekä rakennus- että pintamateriaalina. Visuaalisesti upean pinnan lisäksi se toimii myös kosteudensäätelijänä ja ilmansulkuna. Savirapatut tilat ovat aistikkaita ja arvokkaan näköisiä. Savella saadaan aikaan sekä luonnollista, maanläheistä tunnelmaa että näyttäviä tiloja.

Savi on ekologinen rakennus– ja pintakäsittelymateriaali

Savirappaukset tehdään savesta, hiekasta ja vedestä, ilman mitään lisäaineita. Kyseessä on näin ollen sataprosenttisesti luonnon oma tuote. Savirappaus kestää seinässä satoja vuosia, mutta se on aina uudistettavissa, korjattavissa ja uudelleen käytettävissä – rappauksen ja laastin voi vaikka viedä mukanaan seuraavaan kotiin. Uudistukset ja korjaukset tehdään vedellä, ja niitä voidaan tehdä loputtomiin, koska saven ominaisuudet eivät muutu korjauksien tai uudistuksien myötä. Savirappauksista ei synny jätettä, eikä niitä tarvitse varsinaisesti edes kierrättää, koska täysin maatuvina rappaukset voi palauttaa takaisin luontoon milloin tahansa.

Savi puhdistaa sisäilmaa, tasaa kosteutta ja lisää viihtyvyyttä

Sisäilmaongelmat ja homealtistumiset ovat lisänneet kiinnostusta luonnonmukaiseen ja terveelliseen rakentamiseen voimakkaasti. Kosteusteknisten ominaisuuksiensa takia savi on hyvää sisäilmaa tavoittelevalle täydellinen valinta. Se on antimikrobinen, homehtumaton ja hengittävä. Savi tasaa ilmankosteutta sitomalla itseensä ylimääräistä kosteutta ja luovuttamalla sen takaisin sisäilmaan tarvittaessa, ja puhdistaa ilmaa luonnollisilla ominaisuuksillaan. Saven puhdistava kyky on tunnettu kauan, ja sitä käytetään laajalti myös esimerkiksi kosmetiikassa. Savi soveltuu pintamateriaaliksi niin vanhoihin taloihin, joita ei ole suunniteltu kestämään nykyajan kosteusrasitusta, kuin esimerkiksi uusiin kerrostaloihin, joissa vaivana usein on liian kuiva sisäilma.

Huokoisena luonnonmateriaalina savi on tilaa rauhoittava, maadoittava ja ääntä vaimentava. Muualla maailmassa savea käytetään myös julkisissa tiloissa, kuten myymälöissä ja ravintoloissa, tuomaan tilaan näyttävyyden lisäksi viihtyvyyttä ja miellyttävää tunnelmaa.