Savilaastin valmistus: suomalainen savi on paras raaka-aine savilaastiin

Savirappaajan tietopankki — Suveka Kymäläinen

Miten savilaasti valmistetaan ja mitä raaka-aineita siihen käytetään? Tässä Savirappaajan tietopankin osiossa käsitellään savilaastin valmistuksen perusteita ja parhaita raaka-aineita.

Yksinkertaisimmillaan savilaastin valmistamiseen tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: savea, hiekkaa ja vettä. Tämän lisäksi laasteihin voidaan lisätä erilaisia kuituja ja pigmenttejä. Hiekan tarkoituksena on tehdä savilaastista kovaa ja kestävää sekä estää halkeamien synty. Laastia voidaan sävyttää sekä erilaisten savi– ja hiekkalaatujen että pigmenttien avulla. Erilaisilla kuidulla puolestaan vaikutetaan esimerkiksi laastin paksuuteen, painavuuteen ja struktuuriin.

Hiekasta kestävyyttä, kuidusta rakennetta

Hiekan tarkoitus on tehdä savilaastista kovaa ja kestävää sekä estää halkeamien synty. Hiekka valitaan raekoon mukaan, eikä sen laatua tarvitse erikseen testata. Hiekan on tärkeää olla valmiiksi seulottua, koska tällöin mukana ei ole rappausta häiritseviä tai laastivispilää rikkovia isompia kiviä. Hiekan raekoko määrittelee rappauksen minimipaksuuden.

Erilaisilla kuiduilla voidaan mm. vähentää laastin painoa, tehdä savilaastista paksumpaa tai saada aikaan struktuuria ja elävämpää pintaa. Kuitu toimii myös savilaastin joukossa kuten raudoitus betonissa. Yli 2 cm mittaiset kuidut toimivat laastissa sitovana elementtinä. Hyviä kuitumateriaaleja ovat esimerkiksi hamppukuitu, pellavapäistäre, olki ja järviruoko. Myös biohiiltä voi lisätä laastiin parantamaan savirappauksen ilmaa puhdistavia ominaisuuksia entisestään. Kuitujen käytössä voi päästää luovuuden valloilleen: myös kahvinpurut, osmankäämit ja kukkien terälehdet sopivat pienissä määrin laastiin. Oleellista kuitujen käytössä on, että ne ovat aina täysin kuivia ja ilmavasti säilytettyjä. Vanhoissa laasteissa on käytetty kuituna mm. nokkosta, heinää, pellavaa, sammalta ja akanoita. Myös lehmän– ja hevosenlannan käyttö on ollut erittäin tavallista.

Suomalainen savi on huippulaatuista ja helppokäyttöistä

Suomessa savirappaukset toteutetaan tällä hetkellä pääasiassa ulkomaisilla valmislaasteilla. Suomalainen savi on kuitenkin huippulaatuista. Eurooppalaisiin savijauhoihin verrattuna se on vahvempaa, kestävämpää ja paksumpaa – ns. lihavampaa – ja siksi laasteihin kaikkein paras vaihtoehto. Suomalainen savi on väriltään harmaata. Eurooppalaisista savista löytyy enemmän värejä, esimerkiksi keltaista, roosaa, valkoista ja punaisia sävyä. Rappauksen pintakerroksen väriin voidaan vaikuttaa sekä hiekkalaaduilla että väripigmenteillä.

Käytän oman savilaastin valmistuksessa ainoastaan kotimaista savea. Saven ostan lähituotantona Liedosta valmiiksi kuivattuna ja jauhettuna. Saven voi myös itse kaivaa omasta maasta ja näin valmistaa omat savilaastit villisavesta. Tällöin valmistusprosessi on kuitenkin erilainen kuin kuivatulla savijauholla. Villisaven käyttö vaatii soveltuvuustestit sekä erilaiset työstövaiheet. Valmisjauhetun saven käyttö on helppoa: lisää vain vesi ja muut raaka-aineet.