Savimaali on täysin ekologinen ja päästötön maali

Savirappaajan tietopankki — Suveka Kymäläinen

Oletko etsinyt maalia, joka olisi hajuton, täysin ekologinen ja päästötön? Savimaali on luonnonmukaisen remontoijan ja pintakäsittelijän unelma, ja sävytettynä tarjoaa upean skaalan hienostuneita värivaihtoehtoja.

Savimaali on kaunis ja aistikas pintamateriaali, joka on tuoksuton, turvallinen ja täysin luonnonmukainen. Savimaalattu pinta on pehmeän mattainen, täyshimmeä ja värit toistuvat siinä kauniisti. Savimaalia voidaan käyttää monipuolisesti eri pinnoille. Ihanteellisin käyttökohde on sisätilojen seinät ja katot. Se soveltuu tiili-, betoni-, rappaus-, pinkopahvi- ja puupinnoille sisätiloissa. Antimikrobisena se sopii hyvin myös kellaritilojen pintakäsittelyyn.

Savimaalin sävytys ja maalaus

Savimaalia voidaan sävyttää myrkyttömästi sekä maapigmenteillä että mineraalipigmenteillä. Maapigmenttejä ovat esimerkiksi okrat, savet ja umbrat, ja niitä saadaan suoraan luonnosta. Myös ihmisen valmistamat, mineraalipigmentit ovat turvallisia käyttää, jos ne ovat myrkyttömiä. Maapigmentit soveltuvat parhaiten savimaaliin, koska ne sekoittuvat helposti ja tasaisesti saven kanssa. Savi antaa maalille samettisen koostumuksen ja sillä on ihanaa maalata.

Savimaalin raaka-aineet, valmistus ja reseptiikka

Savimaali valmistetaan puhtaasta savesta eikä siihen itse tehtynä tarvitse lisätä mitään lisäaineita, kuten homeenesto- tai säilöntäaineita. Savimaali on vesiliukoinen ja aina luonnonmukainen. Savimaali on todella helppo valmistaa itse, jolloin siitä saa halutun sävyisen, täysin myrkyttömän ja erittäin edullisen. Itsevalmistetun savimaalin hinta jää edullisimmillaan alle 1 € / m2.

Savimaaliin voidaan käyttää erilaisia savilaatuja ja sävyjä. Savi omalla värillään antaa maalille värin jo itsessään, mutta sitä voidaan sävyttää lisää luonnonmukaisten pigmenttien avulla. Maali ohennetaan vedellä. Savilaatu ja tavoiteltu viskositeetti vaikuttavat käytettävän veden määrään. Paksu savimaali on peittävämpää ja raskaampaa maalata, runsaammin vedellä ohennettu puolestaan läpikuultavampaa ja kevyempää maalata. Koska savimaali on täysin päästötön ja hajuton, ei maalaaminen vaadi suojavarusteita tai erityistä tuulettamista, ja maalaamista voi tehdä vaikka yhdessä lasten kanssa eikä se aiheuta vaaraa lemmikkieläimille. Maali on vesiliukoista, joten maalitahrat ja maalausvälineet on helppo puhdistaa maalauksen jälkeen.