Suveka Kymäläinen

Modernin suomalaisen savirappaamisen edelläkävijä, luonnonmukaisen rakentamisen puolestapuhuja & savirakentamisen ammattilainen

Käteni ovat olleet savessa siitä asti, kun sekoitin ensimmäisen savilaastini vuonna 2017. Silloin ymmärsin, kuinka uskomattoman hieno materiaali savi on. Olin tuolloin työssäni visualistina etsinyt luonnonmukaisia maaleja ja sisustusmateriaaleja, mutta savi oli minulle täysin uusi tuttavuus.

Kun ostin nykyisen kotini, halusin remontoida sen myrkyttömillä ja ympäristöystävällisillä materiaaleilla, mutta totesin sen hyvin vaikeaksi. Vastaukseksi löytyi lopulta savi. Yhden seinän savirappauskokeilusta innostuneena rappasin lopulta savella koko kotini.

Oman kodin remontoinnista liikkeelle lähtenyt savi-innostus muuttui koulutuksen ja asiakastöiden myötä ammatiksi. Olen suorittanut savirakentajan tutkinnon ja erikoistunut ennenkaikkea savirappaamiseen ja -maalaamiseen.

Savi on yhtäaikaa toimiva ja lumoava materiaali

Rakastan saven monimuotoisuutta, aistikkuutta ja helppoutta. Koska savi on täysin myrkytön ja vesiliukoinen, sitä voi tehdä vaikka paljain käsin ja lasten kanssa. Savilaasti on kuin taikamassaa: siihen voi lisätä mitä erilaisempia kuituja muuttamaan struktuuria, sen voi värjätä pigmenteillä ja jos unohdat laastin pihan perälle, voit herättää sen henkiin koska tahansa.

Savessa on ihmisen kädelle luonnollista ja maadoittavaa tuntua. Ihmisellä on pitkä historia saven kanssa ja edelleenkin moni muistaa leikkineensä ja muovanneensa savea lapsuuden pihaleikeissä. Saven työstäminen on minulle kuin tanssia, jossa samaan aikaan näkee käsiensä jäljen. Se, että kirjaimellisesti laittaa kädet saveen, tekee ihmiselle hyvää.

Vaikka savi on perinteinen materiaali, se sopii täydellisesti myös moderniin rakentamiseen. Savirapatut ja -maalatut pinnat ovat arvokkaan näköisiä ja toimivat visuaalisesti kauniisti yhdessä esimerkiksi puupintojen kanssa.

Satoja kokeiluja ja analyyseja

Ajattelen, että materiaalin mestariksi tullaan vain tekemällä. Olen testannut, kokeillut ja kehittänyt nimenomaan suomalaiseen saveen pohjautuvia laastireseptejä, koska kotimainen savi on käyttöominaisuuksiltaan erinomaista ja usein ulkomaisia laadukkaampaa. Halusin selvittää, kuinka savirappauksia on Suomessa aikanaan tehty, ja kiersin vuoden ajan erilaisissa kohteissa tutkimassa ja analysoimassa vanhoja ja uusia rappauksia, ja haastattelemassa savirakentamisen asiantuntijoita.

Olen osallistunut työpajoihin ja perehtynyt paikalliseen savirakentamiseen myös mm. Ranskassa, Italiassa ja Senegalissa, joissa saven käyttämisen pitkä perinne ei ole koskaan hiipunut kuten Suomessa.

Haluan jakaa tämän hienon materiaalin käyttötaitoja, sillä savirappaamisen ja -maalaamisen perusteet ovat yksinkertaisia ja jokaisen opittavissa. Olet lämpimästi tervetullut kursseilleni, ja autan sinua mielelläni myös omissa savirappausprojekteissasi.