Savirappaus

Savi on yhtä aikaa kaunis, luonnonmukainen ja erittäin toimiva materiaali ominaisuuksiensa ansiosta. Se on maailman rakennusmateriaaleista vanhin ja tälläkin hetkellä käytetyin.

Perinteisyydestään huolimatta savirappaus soveltuu myös moderneihin tiloihin erinomaisesti ja sen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Savea voidaan käyttää sekä rakennus- että pintamateriaalina. Visuaalisesti upean pinnan lisäksi se toimii myös kosteuden säätelijänä ja ilmansulkuna. Savella saadaan aikaan sekä luonnollista ja maanläheistä tunnelmaa että näyttäviä tiloja.

Kosteusteknisten ominaisuuksien vuoksi savi on hyvää sisäilmaa tavoittelevalle täydellinen valinta. Se on antimikrobinen, homehtumaton ja hengittävä. Savi tasaa ilmankosteutta sitomalla itseensä ylimääräistä kosteutta ja luovuttamalla sen takaisin sisäilmaan tarvittaessa, ja puhdistaa ilmaa luonnollisilla ominaisuuksillaan.

Yksinkertaisimmillaan savilaastin valmistamiseen tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: savea, hiekkaa ja vettä. Tämän lisäksi laasteihin voidaan lisätä kuituja ja pigmenttejä. Hiekan tarkoituksena on tehdä savilaastista kovaa ja kestävää sekä estää halkeamien synty.

Käytämme Savimestareilla savirappauksessa vain kotimaisia ja paikallisia materiaaleja. Savimestarien savirappaus-reseptit perustuvat suomalaisen saven ylivoimaisuuteen. Savireseptit myös räätälöidään aina kohteen mukaan, mitä ollaan rappaamassa.

UKK – Usein Kysytyt Kysymykset savirappauksesta

Sopiiko savirappaus kohteeseeni?

Savirappaukset soveltuvat kaikkiin koteihin. Savirappaus on pintamateriaali muiden pintamateriaalien joukossa. Savirappaus soveltuu luonnonmukaisille pohjille, kuten hirsi-, ruoko-, lauta-, huokoinen puukuitulevy- ja tiilipinnoille. Savirappaus soveltuu myös betoni ja harkkorakenteisiin.

Tarvitseeko savirappaus olla aina 3-kerroksinen?

Kerrospaksuuden voi itse valita. Perinnekohteissa tehdään useimmiten 2-kerrosrappauksia. Saven hyödyt tulevat paremmin esille mitä enemmän savea on sisäpinnoilla. Tasaisemman pinnan saa myös useammilla kerroksilla. Kerrospaksuus on valittava kohteen ja tarkoituksen mukaan. Esimerkiksi haetaanko savella ilmansulkua tai suoristusta? Silloin 1-kerros savirappausta voi riittää.

Onko savirappaus kallista?

Työ on kallein osa savirappausta, eli jos haluat säästää kustannuksissa, kannattaa opetella savirappaamaan Savimestarien kursseilla. Savirappauksen hinta vaihtelee valittujen raaka-aineiden ja viimeistelykerrosten mukaan, joten neliöhinta voi vaihdella 5–300 euron/m2 välillä.

Milloin ja minä vuodenaikana voi savirapata?

Savirappaamisen minimilämpötila on vähintään +10 astetta ja tilassa täytyy olla hyvä ilmanvaihto. Hyvä ilmanvaihto tarvitaan kosteuden haihtumisen vuoksi. Savirappauksia tehdään Suomessa ympäri vuoden. Kuivumisolosuhteita voidaan tehostaa lämmityksellä ja ilmanvaihtoa lisäämällä. Ihanteellisin aika savirapata on kesäkuusta elokuuhun.

Voinko käyttää oman maan savea?

Savilaastin valmistus ja savirappaus tarvitsee aina ammattilaisen apua, mutta saven alkuperällä ei ole väliä eli myös oman maan savi on käytettävissä savirappaukseen. Savi täytyy joka kerta testata, onko sen koostumus sopiva rappaukseen. Lisätietoa aiheesta löydät Saviyhdistyksen sivuilta. Voit myös tilata konsultointipalvelua Savimestareilta oman maan saven testaukseen ja savilaastin suunnitteluun.

Scroll to Top